ارزیابی خطر در کوهنوردی زمستانه
مقدمه
کوهنوردی در فصل زمستان،علاوه بر زیبایی های منحصر به فرد، چالشهای جدی و خطرات بالقوه ای دارد. شرایط آب و هوایی نامساعد، سرمازدگی، بهمن و مسیرهای یخ زده تنها برخی از تهدیداتی هستند که کوهنوردان باید برای مقابله با آنها آماده باشند.در این مقاله، به بررسی روشهای ارزیابی خطر در کوهنوردی زمستانه و نحوه مدیریت آن ها می پردازیم.
اول از همه با سه مفهوم به صورت کلی باید آشنا شویم
خطر: هر پدیده طبیعی یا غیر طبیعی با شرایطی که بالقوه بتواند آسیب به مردم ، اموال، سیستمهای خدمت رسان یا محیط وارد کند را خطر گوسند.
حادثه : عبارت است از یک اتفاق پیشبینی نشده و خارج از انتظار در یک محدوده کوچک که سبب صدمه و آسیب گردد.
بحران : عبارت است از موقعیت ها یا حوادثی که پاسخگویی بدان فراتر از ظرفیتهای موجود بوده و برای مدیریت و کنترل آن به درخواست کمک از محل خارج از وقوع بحران نیاز است.
حالا برای جلوگیری از بحران نباید حادثه اتفاق بیوفنه و برای جلوگیری از حادثه باید خطرات ممکن در هر محیطی را شناخت و اریابی کرد تا بهتر بتوانیم حوادث را پیشبینی و پیشگیری کنیم تا به بحران نرسیم.
ارزیابی خطر باید توسط افراد متخصص و با توجه به تجربه، دانش و تجهیزات فردی و گروهی صورت پذیرد.
توجه داشته باشید ارزیابی خطر به صورت گروهی باید بر اساس ضعیف ترین فرد گروه صورت پذیرد.
در نهایت ارزیابی خطر منجر به اطلاعات دقیق تر از برنامه مورد نظر، کاهش و یا حذف خطرات احتمالی و در نهایت پیشبینی و پیشگیری از حوادث خواهد شد.
در فعالیت های کوهنوردی باید شناخت کامل به مرزهای توانمندی خودمان و هم تیمی هایمان داشته باشیم و از آن فراتر نرویم چرا که احتمال دارد دیگر فرصتی برای جبران نداشته باشیم.
برای افزایش مرزهای توانمندی هم روشهای متعدد ایمنی وجود دارد که در سایر مطالب سایت به آن می پردازیم.
در ارزیابی خطر فعالیت کوهنوردی زمستانه چه مواردی باید ارزیابی شود؟
سرعت باد،میزان بارش در 48 ساعت گذشته،جهت جغرافیایی، شیب صعود،بررسی بولتن های بهمن، بررسی لایه های برف، درجه دمای هوا، زاویه تابش نور خورشید و…
در نهایت با توجه به موارد مختلف و ارزیابی مجدد بعد از ارائه راه حل های مناسب اگر احتمال بهمن در منطقه وجود دارد، باید میزان شدت خطر با توجه به جدول عمومی خطر بهمن تعیین می شود.
وقتی منطقه ای در فصل زمستان در اغلب مواقع احتمال ریزش بهمن در سطح 3 و یا نارنجی وجود دارد، پس قطعا در روزهایی که میزان بارش،باد و … قابل توجه بوده و توسط ارگانهای مختلف هشدار صادر می شود به این معنی است که احتمال ریزش بهمن در سطح 5 و یا مشکی قرار دارد.
پس برای جلوگیری ار حادثه و بحران از فعالیت کوهنوردی در هر سطح توانمندی و برای هیچ شخصی مجاز نمی باشد و باید از صعود به این مناطق پرهیز کنیم.
نکات مهم :
- از منابع معتبر برای پیشبینی وضعیت هوا استفاده کنید.
- در صورت پیشبینی طوفان یا کاهش شدید دما، برنامه صعود را تغییر دهید.
- در کوهستان، شرایط جوی ممکن است سریع تر از انتظار تغییر کند.
بهمن هر شخصی را غافلگیر می کند.
حتما بخوانید: خطرات کوهنوردی در زمستان
مطلب بالا با عنوان ارزیابی خطر در کوهنوردی زمستانه توسط استاد اشکان افشار (مدرس بهمن شناسی فدراسیون کوهنوردی) تهیه و با استفاده از ابزار هوش مصنوعی OPEN AI ویرایش و به روزرسانی گردیده است.